RECEPT - Kebab s barbecue omáčkou

Kebab s domácí barbecue omáčkou
4 porce, 20 kousků, příprava a vaření 50 minut
Suroviny:
Na kebab:
- 0,5 kg mletého masa – ideálně směs vepřového s hovězím
- 3 plátky bílého toastového chleba
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 menší svazek petrželky
- 1 vejce
- 3 lžíce bílého vína
- olivový olej
- 1 čajová lžička mletého římského kmínu
- sůl, mletý pepř
Na omáčku:
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 400 g krájených rajčat z konzervy
- 80 g třtinového cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce rajského protlaku
Příprava:
Kebab:
Na kostky nakrájený toastový chleba prohněťte v míse s vínem a vejcem. Nechte deset minut stát a pak přidejte mleté maso, najemno nakrájenou červenou cibuli, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, sůl, pepř a římský kmín. Směs hezky rukama propracujte, dokud není jednolitá. Poté navlhčenýma rukama vytvořte 20 středních válečků. Vzniklé kebaby potřete olejem a na grilovací pánvi nebo grilu opékejte pět minut z každé strany.
Maso můžete také upéct v troubě předehřáté na 200 °C na plechu vyloženém pečicím papírem. Bude hotové asi za 15–20 minut.
Omáčka:
Do hrnce na rozpálený olej nasypejte nakrájenou cibuli, česnek na plátky a nadrcenou chilli papričku a asi 3 minuty smažte. Přidejte rajčata, třtinový cukr, jablečný ocet, worcesterskou omáčku a protlak a nechte na mírném plameni probublávat asi půl hodiny do zhoustnutí. Omáčku rozmixujte a nechte vychladnout.
Podávejte se zeleninovým salátem a s pitachlebem.